Kees de Rijke

Directeur HR bij de Koninklijke Landmacht

Wie bent u?

Tot voor kort was ik de HR directeur van de Koninklijke Landmacht en een gepassioneerd militair professional en HR manager. In mijn militaire loopbaan als commandant in Nederland of in oorlogsgebieden heb ik geleerd wat de waarde is van het team en wat het betekent als je als organisatie zoveel vraagt van je mensen. Hoe belangrijk leiderschap is in het binden en begeleiden van mensen. De bereidheid die het van je vraagt om blijvend te investeren in de relatie om gezamenlijke doelen te behalen. Maar ook als vader van een groot gezin heb ik geleerd hoe je om moet gaan met de vele verschillen en eisen die iedereen heeft in het leven. Al hun verschillen en ideeën maken ons gezin zoveel kleurrijker. Dit alles maakt dat aandacht voor mensen en respect en waardering hebben voor hun talenten, en daarnaast mensen zelf eigenaar laten zijn van hun ontwikkeling bij mij belangrijke drijfveren zijn in mijn leven en als professional. Daarbij moet iedereen beseffen dat er niemand belangrijker is dan het team. Je maakt als werknemer niet deel uit van het team, maar je draagt bij aan dat team. Ook dat hoort bij eigenaarschap.

Wat vindt u de belangrijkste taak van HR?

Als HR directeur was ik voortdurend bezig het lijnmanagement te ondersteunen en adviseren in het zijn en blijven van betrouwbaar en aantrekkelijk werkgever. Als strategisch partner binnen de top van de organisatie draag ik zorg voor een HR-beleid waarbij de vitaliteit van de organisatie en haar personeel centraal staat. Dit vereist een meer holistische visie op en instrumentarium voor strategisch talentmanagement, strategische personeelsplanning en taken en verantwoordelijkheden van managers en werknemers. De strategische richting van de organisatie wordt in toenemender mate bepaald door de wijze waarop de organisatie kan worden bemenst. Daarom is het voor een
organisatie enorm belangrijk om blijvend te investeren in de vitaliteit van eigen personeel en de inclusiviteit van het leiderschap.

Waar gaat u op letten tijdens de jurygesprekken?

Voor mij is het belangrijk of HR al aan de voorkant aan tafel zit van het management en het wordt gezien als een gezamenlijke inspanning. In hoeverre wordt het leiderschap betrokken bij het HR beleid en de uitvoering. Het besef dat het leiderschap en HR dat met elkaar moeten doen is essentieel. Samenwerken zodat HR daadwerkelijk partner in business kan zijn. Daarnaast het besef dat die samenwerking niet alleen intern gezocht moet worden maar ook buiten de organisatie. Tenslotte ben ik benieuwd naar de initiatieven die lopen op het gebied van D&I en sociale veiligheid; vraagstukken die binnen organisaties leven en die professioneel en prettig werken vaak in de weg zitten. HR heeft daarin een observerende en signalerende rol naar de werkvloer en kan het leiderschap adviseren actie te ondernemen. Dat draagt bij aan het creëren van gezonde werkrelaties.

Linda Keijzer

CEO van winkelketen Xenos

Wie bent u?

Linda Keijzer is sinds 2018 CEO Xenos. Daarvoor heeft ze diverse directiefuncties bekleed bij Ahold, AS Watson, ANWB en DA. Sinds 2018 is ze met de avontuurlijke reis van Xenos begonnen. Samen met haar team heeft ze Xenos weer op de kaart gezet in een omnichannel retail wereld. Recentelijk zijn Linda en haar team hierdoor verkozen tot Retail Managementteam of the Year 2022- 2023. Linda is nu verder op weg om de Natuur Positieve ambities kleuring en invulling te geven binnen Xenos.

Wat vindt u de belangrijkste taak van HR?

HR speelt een belangrijke rol in de vertaling van de Missie en Visie van het bedrijf naar het DNA , cultuur en kernwaarden van het bedrijf en faciliteert de organisatie in het optimaal ontwikkelen van competenties en het benutten van talenten.

HR is ook de drijvende kracht om zeker in de huidige arbeidsmarkt als organisatie het verschil te kunnen maken.

Waar gaat u op letten tijdens de jurygesprekken?

Authenticiteit van de kandidaat vind ik erg belangrijk. Tevens de mate waarin de kandidaat op basis van een gedegen kennis van de business de vertaling van de strategie naar de executie weet te realiseren.

Mattijs ten Brink

CEO van Sunweb Group

Wie bent u?

Ik ben vader van twee prachtige en studerende kinderen, partner van een vrouw die executive coach is, soms ook van mij, en CEO van Sunweb Group sinds 2019. Daarvoor was ik ruim zes jaar CEO van Transavia. Mijn hele leven ben ik blijven leren, vooral op het gebied van mijn passie leiderschap & organisatieontwikkeling. Ik hoop ooit nog les te gaan geven om zo mijn ervaringen te kunnen teruggeven.

Wat vindt u de belangrijkste taak van HR?

De term Human Resources doet geen recht aan het belang van mensen en menselijkheid voor elke organisatie. Alles begint en eindigt bij mensen en iedere leider zou daar het grootse deel van zijn/haar tijd aan moeten besteden. Net als klantenservice geen afdeling, maar iets van iedereen zou moeten zijn, zo is dat ook met HR. Natuurlijk levert HR expertise en specialismes, initieert het verbeteringen en zorgt het voor ondersteuning, maar altijd in zeer nauwe samenhang met de rest van de organisatie.

Waar gaat u op letten tijdens de jurygesprekken?

  • Hoe de kandidaten zorgen voor gedragenheid vanuit de top van hun organisatie
  • Hoe mensen (people, organisation & culture) centraal staan in hun organisatie
  • Hoe vernieuwend de kandidaten in hun aanpak zijn
  • Hoe ze zelf blijven leren