Het zal je niet verbazen dat Marion Verburgh, Directeur organisatieotwikkeling van het CBS een groot voorstander is van het gebruik van data en technologie in ons vak. Hoe is het om te werken voor een organisatie die alle data van heel Nederland tot haar beschikking heeft en analyseert? Je hoort het hier.
Deze podcast op Spotify luisteren? Klik hier voor de hele playlist.
Wie bent u?
Ik ben Marion Verburgh, 59 jaar en ik woon in Utrecht in een oud pand uit 1896.
Sinds het onverwachts overlijden van Jan, mijn echtgenoot, woon ik daar de laatste twee jaar alleen. Wij hebben vier geweldige kinderen in de leeftijd van 24 tot 29 jaar die allemaal net of bijna de arbeidsmarkt betreden en het is mooi te zien hoe de nieuwe generatie de toekomstige uitdagingen vol energie weet aan te pakken. Vanuit ons vakgebied weten we dat veerkracht belangrijk is als het tegenzit in de werksituatie of in het leven en zij laten me zien hoe dat in de praktijk werkt én wat er iedere dag weer voor nodig is.
Mijn loopbaan in het vakgebied van HR speelt zich af op het grensvlak van organisatie-ontwikkeling en HR – vanuit de gedachte dat een organisatie zich alleen op de toekomst kan voorbereiden als medewerkers die toekomst voor zich kunnen zien en zich daarop pro-actief voorbereiden. En hoe belangrijk het is wanneer de organisatie dat op allerlei manieren ondersteunt.
Zo heb ik als HR-verantwoordelijke gewerkt aan de opstart van de Thalys, de hogesnelheidstrein naar Parijs. Maar ook de start van de ICE naar Berlijn en later de samenvoeging van alle internationale spoorwegactiviteiten heb ik begeleid als Manager Personeel en Organisatie. Dat was pionieren pur sang. Daarna heb ik ook diverse reorganisaties begeleid als Manager P&O van NS Internationaal.
Beleidsmatig en op organisatorisch vlak heb ik mij als corporate HR-manager met veel plezier bezig gehouden met Talentontwikkeling, Management Development, het opzetten van Academy-curricula en organisatie-ontwikkeling. Mijn invalshoek is daarbij altijd strategisch en gericht op de toekomst van de organisatie.
Waar werkt u?
Sinds ruim zes jaar werk ik bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het mooie aan dit gerenommeerde kennisinstituut is dat de lat hoog ligt voor alle vakdisciplines, en dus ook voor HR. Dat werkt stimulerend voor de hele organisatie.
Als Directeur HR heb ik zes jaar gewerkt aan het doorontwikkelen van de HR-afdeling met een aantal specialistische teams. Groei en ontwikkeling van alle CBS-medewerkers staat daarbij centraal. Sinds begin 2022 ben ik benoemd als Directeur Organisatieontwikkeling bij het CBS om het CBS naar de toekomst te begeleiden.
Voor het CBS en de mensen die er werken is dat cruciaal. De wereld van Big Data verandert. Er komen nieuwe digitale bronnen waaruit wij data kunnen halen. Moderne technieken als webscaping, machine learning en Artificial Intelligence zullen in de toekomst het werkveld van data science ongelooflijk gaan veranderen. Dit betekent dat we in beweging moeten blijven als organisatie en mensen de gelegenheid moeten bieden zich te verdiepen en te ontwikkelen in hun vak. Daarnaast vraagt de overheid steeds meer om een integrale benadering van complexe maatschappelijke vraagstukken. Onze statistieken kunnen beter bijdragen aan goede afwegingen en overheidsbeleid wanneer zij vanuit een breder perspectief worden gemaakt. Dat vraagt om meer samenwerking tussen diverse afdelingen onderling, ook tussen de inhoudelijk deskundigen en IT-specialisten.
Welke (HR) thema’s hebben uw interesse en waarom?
Zoals gezegd staan groei en ontwikkeling centraal. Inmiddels is een CBS-academy neergezet die curricula biedt voor persoonlijke-, vak- en managementontwikkeling. De kwaliteit van de Academy in het vak van data science/statistiek is zodanig, dat andere overheidsinstanties inmiddels trainingen en opleidingen bij het CBS afnemen. Het winnen van de Award voor de beste Leerorganisatie van het jaar in 2021 is een aanmoediging om op deze weg door te gaan. Natuurlijk gaat het daarnaast ook over informeel leren en in alle opzichten een lerende organisatie te worden.
We merken dat jonge mensen erg geïnteresseerd zijn in het leren met en van elkaar en als organisatie willen we dit enthousiasme graag benutten. Op dit moment zijn we bezig te onderzoeken hoe we onze managers en medewerkers breder in kunnen zetten voor CBS-brede vraagstukken en zo aantrekkelijker kunnen zijn als werkgever én wendbaarder zijn als zich nieuwe vragen voordoen.
Vanzelfsprekend vergt dit alles blijvende aandacht van management. Afgelopen jaren is voor potentials en alle managementlagen een MD-programma opgezet om ook management-ontwikkeling up to date te houden.
Ik zie het als mijn rol om de ontwikkeling van deze organisatie-thema’s inhoudelijk aan te jagen, te stroomlijnen en mensen te enthousiasmeren hieraan een bijdrage te leveren. Want organisatieontwikkeling is van ons allemaal binnen het CBS.
Veel luisterplezier en neem gerust eens een kijkje op onze website!