In de podcast vertelt Bert Roelofs, CHRO mens, leiderschap en inclusiviteit bij Rivas Zorggroep, hoe ze bij Rivas stoppen met het managen van mensen, maar een omgeving creëren waarin hun professionals het beste uit zichzelf kunnen halen.
Deze podcast op Spotify luisteren? Klik hier voor de hele playlist.
Wie bent u?
Mijn naam is Bert Roelofs. Ik woon samen met mijn vrouw in Tiel, heb twee geweldige zoons, een liefdevolle schoondochter en twee mooie kleinkinderen. Ja, ik mag mij sinds 3 jaar opa noemen en daar ben ik maar wat trots op. Ruim 30 jaar mag ik mij bewegen binnen organisatie rondom vraagstukken op het gebied mensen, leiderschap, organisatieontwikkeling en- transities binnen zowel de publieke als ook de private sector. Mijn persoonlijke drijfveer is vooral een mensgerichte benadering combineren met een bedrijfsmatige en ondernemende aanpak. Met passie en veel energie vooruitgang realiseren en in beweging blijven. Mijn werkwijze kenmerkt zich door een stevig maatschappelijk engagement, grote bevlogenheid en een scherp oog voor innovatie en vakmanschap. Ik heb o.a. gewerkt bij het AGC, Sodexo, Wegener, FloraHolland, Canisius Wilhelmina Zieken, AMC, Gelre ziekenhuizen.
Waar werkt u?
Sinds ruim 1,5 jaar ben ik werkzaam bij Rivas Zorgroep. Goed op elkaar afgestemde zorg. Dát is de kernkwaliteit van Rivas Zorggroep. Wij zijn een van de weinige zorgorganisaties in Nederland die regionale, integrale zorg kunnen leveren. Hierdoor kunnen wij onze patiënten/ bewoners en cliënten verzekerd van zorg die direct, dichtbij en goed is geregeld. Onze 5000 enthousiaste collega’s, ruim 1000 vrijwilligers, jaarlijks 300 leerlingen en 400 stagiaires bewegen zich dagelijks op de dynamische zorgmarkt van wijkverpleging, ziekenhuiszorg, revalidatiezorg en verpleeghuiszorg. Samen met onze cliënten realiseren wij de beste zorg; mensgericht, veilig, dichtbij, en op het juiste moment. Met onze partners verbeteren wij voortdurend de zorg en dragen bij aan de gezondheid van de inwoners in onze regio; duurzaam en betaalbaar. Onze ambitie en zorgcontext geeft ook meteen de complexiteit en uitdagingen aan waar wij de komende jaren voor staan rondom de transitie van de zorg en het zorginfarct dat er is. Samen met een team van ruim 50 enthousiaste collega’s proberen wij elke dag onze medewerkers te ondersteunen door ze te vragen wat ze nodig hebben en te betrekken bij het realiseren van wat ze nodig hebben. Door niet voor ze te denken maar ze echt te laten ervaren: wij nemen je serieus in de ideeën en wensen die je hebt.
Welke (HR) thema’s hebben uw interesse?
De rek is uit de zorg. We zullen in Nederland anders moeten gaan nadenken over ons gezamenlijke gezondheidsbehoefte en de wijze waarop we hieraan invulling geven. Dit is niet alleen maar de verantwoordelijkheid van professionele zorgverleners. Nu al worden we dagelijks geconfronteerd met de situatie dat er niet genoeg zorgprofessionals zijn om alle gewenste zorgtaken uit te voeren. Ons werkveld rondom de vraagstukken van mens en leiderschap volstrekt zich in een context van permanente verandering. De vragen rond de fit tussen individuele medewerkers, functies die zij vervullen en de organisatie waarin zij werken. Levenslange verbinding zal niet meer passend zijn voor organisaties en individuele medewerkers die zich willen blijven ontwikkelen. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat de sleutel zit in het bieden van ruimte aan professionals om vakmens te kunnen en mogen zijn. De is de sleutel voor duurzame ‘inzetbaarheid’. Want medewerkers die compassievol hun werk kunnen uitoefen en die autonomie, verbinding en ruimte voor ontwikkeling ervaren hoef je niet gelukkig of ‘inzetbaar’ te maken Als mensen zich blijven ontwikkelen, ontstaat wendbaarheid van de organisatie. Deze transitie van denken en handelen binnen een context van onzekerheid en loslaten van klassiek command en control principes binnen organisatie en HR geeft mij elke dag weer energie om een bijdrage te kunnen leveren aan een werkomgeving waar medewerkers voelen dat ze ertoe doen.