Anita Klaver

Head of HR bij Enreach

In deze podcast vertelt Anita Klaver, Head of HR bij Enreach meer over de eigenschappen van holacracy. Wil jij hier meer over weten? Je hoort het hier in de podcast, opgenomen op 4 november 2022!

Deze podcast op Spotify luisteren? Klik hier voor de hele playlist.

Wie bent u?

Mijn naam is Anita Klaver, en woon met onze zoons en mijn man in Eindhoven. Rode draad in ons gezin is ‘muziek maken’. De laatste jaren schrijf ik zelf nummers over thema’s die me raken. In de podcast refereer ik aan een liedje dat ik schreef aan het begin van de COVID-pandemie. Wat als alles aan verandering onderhevig is? Wat te doen, als er iets gebeurt, wat je nog nooit eerder hebt meegemaakt? Als de dynamiek zoveel groter is dan je voor mogelijk had gehouden. Genoeg inspiratie voor een song.

Na 19 jaar als internationale HRBP met veel plezier bij Philips gewerkt te hebben, heb ik mijn baan opgezegd om te resetten en vanuit een sabbatical weer helemaal opnieuw te beginnen. Bij toeval kwam ik iemand tegen die in een organisatie werkte met Holacracy. ‘Be a Ferrari’ en ‘Release the professional’ zijn motto’s van de founder van Holacracy. Het prikkelende mijn nieuwsgierigheid en besloot meteen mezelf erin te gaan verdiepen. Ik herkende het potentieel van de holocratische manier van werken om wendbaar te zijn en het beste uit mensen te halen.

Waar werkt u?

Op een certificerings-training in 2016 ontmoette ik de eigenaren van Enreach (genaamd Voiceworks destijds). Het ondernemerschap en de ambitie straalde van hen af. Ook al zat het bedrijf in Almere, heb ik niet getwijfeld toen ik de kans kreeg om bij Enreach HR en Holacracy te mogen leiden en te pionieren met deze jonge methodiek in deze ondernemende context.

Enreach is een snel-groeiend bedrijf in cloud communicatie voor de zakelijke markt. Sinds 2018 hebben we 17 acquisities gedaan. Daarmee is Enreach aanwezig in 15 Europese landen met ongeveer 1200 medewerkers. Als CHRO ben ik er sinds begin 2017 verantwoordelijk voor HR en zelf-organisatie. Mijn focus de afgelopen jaren is vooral het integreren van acquisities, het creëren van een inspirerende Enreach cultuur en tegelijkertijd het implementeren van Holacracy en agile HR-practices.

Welke (HR) thema’s hebben uw interesse en waarom?

Hoe creëer je een cultuur en organisatie die het beste uit mensen haalt en tegelijkertijd wendbaar is, en inspeelt op wat nodig is en de ‘purpose’ van de organisatie dient. De recente dynamiek door COVID, de oorlog in Oekraine, inflatie en krapte op de arbeidsmarkt maken deze vraag alleen maar relevanter. In mijn ogen hebben we meer laterale organisaties nodig met fluïde heldere rollen waardoor iedereen zich empowered voelt en samenwerking meer belangrijker is dan ooit. Enreach pioniert nu 6 jaar met Holacracy; is ondertussen een van de grootste Holacracy implementaties in Europa. Tegelijkertijd hebben we de wijsheid niet in pacht, het blijft een ‘learning journey’!

HRtop100 - Tjahny Bercx - Leaseplan

Tjahny Bercx

CP&PO & Country Cluster Executive bij LeasePlan

HRtop100_podcasts_2020_Frans_Kools

Frans Kools

Group HR Director bij Barentz International