HRopt100 - Frederike Schoonheim, Head of People & Culture bij Dopper

Frederike Schoonheim

Head of People & Culture bij Dopper

Frederike Schoonheim is Head of People & Culture bij Dopper. Wat wij op 17 januari 2022 met haar bespraken? U hoort het in de podcast!

Deze podcast op Spotify luisteren? Klik hier voor de hele playlist.

Wie bent u?

Frederike Schoonheim, Head of People & Culture bij Dopper. Maar dat is natuurlijk niet alles! Want, moeder van Liselotte, getrouwd met Ton, westerling die met veel plezier in de mooie Achterhoek woont, Neerlandicus van huis uit, dol op reizen (en op schoenen), niet altijd even dol op sporten (maar doe het wel consequent omdat ik me dan zoveel beter voel) en zeer gedreven om de wereld beter te maken.

Waar werkt u?

Ik werk bij Dopper, ja inderdaad, van de Dopperfles! Ons hoofdkantoor is gevestigd Haarlem en heet Oceans. Dat is niet zomaar, de oceanen zijn voor ons heel belangrijk. Alle 55 medewerkers van Dopper werken namelijk al meer dan 11 jaar iedere dag met hart en ziel aan het plasticvrij maken van oceanen. Dat is onze missie. We willen gedragsverandering, ervoor zorgen dat mensen herbruikbare waterflessen verkiezen boven wegwerpflessen (die dus helaas met truckladingen tegelijk in de oceanen verdwijnen).

Welke (HR) thema’s hebben uw interesse en waarom?

Voor mij is diversiteit en inclusiviteit een belangrijk thema. Zijn we ons al voldoende bewust van onze eigen overtuigingen en het effect hiervan op elkaar? En als ons bewustzijn groter wordt, welke acties moeten we dan ondernemen om het beter te
doen? Ik ben blij dat we dit jaar een traject starten met een externe professional die Dopper hierbij gaat helpen.

Wat is onze ‘new way of working’, hoe ziet onze werkwereld eruit na corona? Dat staat ook hoog op mijn agenda. Ik volg met belangstelling de ideeën, meningen en werkwijzen van andere organisaties. Op die manier doe ik inspiratie op voor het Dopper beleid. Vroeger was het zo logisch om vijf dagen per week naar je werkplek te gaan. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we hier anders over zijn gaan denken. Maar, wat is de beste nieuwe manier? En wat is de beste manier voor Dopper? Ik geloof niet in zomaar nieuwe regels maken, die regels moeten namelijk ergens op gebaseerd zijn. Ons nieuwe beleid gaan we dan ook bouwen op onze waarden, op dat wat wij het allerbelangrijkst vinden.

Een ander zeer interessant thema: leiderschap. Het gegeven dat 70% van mate van betrokkenheid van medewerkers wordt beïnvloed door de manager heb ik (mede dankzij de onderzoeken van Gallup) scherp op mijn netvlies. Tuurlijk, iedereen weet dat die invloed er is, maar 70%! Ik moest er even van bijkomen. En sindsdien weet ik nog zekerder dat het ongelofelijk belangrijk is om een visie op leiderschap te hebben en doorlopend te werken aan leiderschapsontwikkeling.

En tot slot, het is ook een van de thema’s in de podcast, is voor mij iedere dag weer uitdagend hoe de organisatie vooruit blijft gaan als je een heel groot probleem wil oplossen. Al dat plastic in de oceanen, dat is waar wij dagelijks tegen vechten bij Dopper. Maar, dit probleem kun je alleen maar oplossen als je focus houdt en het stap voor stap aanpakt. Dit is nodig omdat je zomaar stil zou kunnen vallen door de omvang van onze taak. Het draait dan ook om focus en balans. Blij zijn met elke stap, elk klein of groot succes vieren, leren van de fouten en ‘gewoon’ doorgaan. Ik ben er trots op dat we bij Dopper hier al een goed werkende methode voor hebben. En toch durf ik ook te zeggen dat we hierop ook dagelijks uitgedaagd worden.