Melanie van Wijngaarden

Melanie van Wijngaarden

VP HR, Port Solutions bij Konecranes

Melanie van Wijngaarden is VP HR, Port Solutions bij Konecranes. Wat wij op 3 december 2021 met haar bespraken? U hoort het in de podcast!

Deze podcast op Spotify luisteren? Klik hier voor de hele playlist.

Wie bent u?

Mijn naam is Melanie van Wijngaarden, ik woon samen met mijn man en kinderen in Den Haag. De rode draad in mijn 20+ jarige loopbaan is HR in snel groeiende software en high-tech bedrijven. Ik ben mijn HR carrière ooit begonnen bij Nike in Hilversum waar ik in een geweldig inspirerende en internationale omgeving terecht kwam. Nike was voor mij een uitstekende leerschool, een hard groeiende en innovatieve organisatie waarbinnen ik de kans kreeg om veel verantwoordelijkheid te nemen en tegelijk van experts in hun specifieke vakgebied te leren, zoals Compensation & Benefits, Talent Acquisition, etc. Na een verhuizing naar Engeland, ben ik in de software hoek terecht ben gekomen en vanaf dat moment heb ik voor digital agencies en software bedrijven gewerkt in Engeland, Nederland en de Verenigde Staten. Wij genieten met ons gezin vooral van samen mooie reizen maken. Onze gezamenlijke reis naar Japan was daarbij een hoogtepunt!

Waar werkt u?

Sinds september 2018 werk ik voor Konecranes, Port Solutions. Ik ben daar begonnen in de software en consultancy divisie TBA BV als HR Director en per april 2021 ben ik als VP HR verantwoordelijk geworden voor de business area Port Solutions, waar TBA ook onderdeel van is. Port Solutions opereert in 50 landen en levert kranen (al dan niet geautomatiseerd) software en consultancy aan havens en container terminals. Technologie, software & automatisering, optimalisatie van processen en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s binnen Konecranes. We zijn een internationaal opererend bedrijf en ik mag iedere dag samen met collega’s uit diverse landen, met verschillende achtergronden en culturen aan mooie, uitdagende HR klussen werken.

Welke (HR) thema’s hebben uw interesse en waarom?

Ik ben sowieso breed geïnteresseerd en nieuwsgierig van aard. Ik experimenteer graag met nieuwe HR concepten, tooling etc., maar altijd samen met de business. Op dit moment hebben de volgende thema’s mijn specifieke aandacht:

  • Hybride werken. Hoe richt je het zo in dat het werkt voor zowel het individu, het team en organisatie, met aandacht voor wellbeing, de organisatiecultuur, het innovatievermogen en natuurlijk ook productiviteit/resultaten?
  • Talent vinden, ontwikkelen en behouden op een immer krapper en internationaler wordende arbeidsmarkt.
  • Ik volg graag innovaties op het gebied van HR tech, omdat ik denk dat daar een deel van de oplossing zou kunnen liggen in het verbinden van mensen in een nieuwe werkelijkheid waarin hybride werken wat mij betreft ook veel kansen biedt.