Heleen Cocu-Wassink

CHRO bij Alliander

Bekijk hier de inzending van Heleen Cocu-Wassink voor de Categorieprijs Sustainability:

Werken aan een duurzame toekomst. Dat doe ik, en heb ik altijd gedaan. Als meisje van een jaar of 9, begin jaren ’80, midden in de natuur opgroeiend op de Veluwe, zag ik de naaldbomen bruin kleuren. ’s Zomers waren er bosbranden en watertekorten en ’s winters was er te weinig voedsel voor de wilde zwijnen. Ik zat bij de scouting en leerde over de natuur, natuurbehoud en verantwoordelijkheid nemen. Voor jezelf, de natuur, maar ook voor anderen. Later ben ik bijles gaan geven, werd ik zeilinstructeur, student-assistent, roeicoach en consultant. Altijd veel voldoening halend uit het ontwikkelen van mensen, teams en organisaties. Na jaren werken in commerciële omgevingen, waarvan een deel vanuit Australië, wilde ik meer doen voor de natuur waarvan ik zo ben gaan houden, maar waarvan ik ook zag hoe de mens het kan vernielen. De bosbranden en de droogte op de Veluwe, de natuurrampen in Australië; ze stonden op mijn netvlies. Daarom heb ik gezocht naar een plek waar ik mijn drijfveer om mensen, teams en organisaties te ontwikkelen, kon combineren met het bijdragen aan een duurzame toekomst. Bij Alliander kan dat! We werken aan een bereikbare, betaalbare en duurzame energievoorziening voor iedereen. Nu, en in de toekomst. En die toekomst is groen, want Nederland verduurzaamt. Zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen. Windmolens, batterijen en aardgasloos wonen. Het energiesysteem veranderd in hoog tempo en dat is voor ons één van de grootste uitdagingen in ons ruim 100-jarige bestaan. Technisch, maar vooral aan de personele kant. Want techniek is in de eerste plaats: mensenwerk.

Als directeur HR ben ik samen met mijn team elke dag bezig om ervoor te zorgen dat onze ruim 8000 collega’s op de beste manier voor onze opdracht opgesteld staan. Deze tijd vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden en een lerende, presterende cultuur. We zetten onze mensen aan tot duurzame keuzes; in het werk en daar omheen. Denk aan het integreren van doelstellingen rondom biodiversiteit – sinus-maaien om de biodiversiteit te verhogen op onze onderstations- , hergebruik van materialen, bouwen van duurzame kantoren en ons mobiliteitsbeleid. We stimuleren medewerkers om in zichzelf investeren ten behoeve van duurzame inzetbaarheid en in de omgang met elkaar ten behoeve van duurzame relaties. We maken ruimte voor minderheden, omdat we iedereen nodig hebben om het net van de toekomst voor te bereiden. Duurzaamheid heeft bij ons vele dimensies. In mijn verantwoordelijkheid zorg ik er voor dat wij op ieder van die dimensies stappen blijven zetten.

Wij zorgen dat het licht brand, huizen warm zijn en bedrijven draaien; nu en in de duurzame toekomst. Dat is waar ik aan bijdraag, privé en professioneel. Het meisje van toen en de vrouw van nu, ze willen het beste voor de toekomst. En die toekomst is groen.

HRtop100_podcasts_2019_Martijn_Messemaker

Martijn Messemaker

Programma Directeur HR Development CSU & Zorg & Business Transformation Architect bij CSU Cleaning Services & LQ - Energise for Success