Erwin Hoogeveen

CHRO bij Fugro

“Ik zit al zo’n 30 jaar in het vak en heb al heel vroeg geleerd: als je aan tafel wil zitten, moet je met cijfers komen.” een uitspraak uit de podcast, opgenomen op 8 januari 2024, met Erwin Hoogeveen, CHRO bij Fugro. Deze aflevering hoort bij de categorie Data-driven HRM.

Deze podcast op Spotify luisteren? Klik ⁠⁠hier⁠⁠ voor de hele playlist.

Wie bent u?

Erwin Hoogeveen, geboren in 1968 en getrouwd met Cécile. Wij hebben samen twee dochters: Lauren van 21 jaar en Julia van 23 jaar. Beiden studeren af in 2024. We wonen al ruim 16 jaar in ’s Gravenmoer, een klein dorpje vlakbij de Efteling. Ik sta zeker 4 keer per week ‘s morgens om 7 uur in de gym waar ik fanatiek aan crossfit doe. Inmiddels heb ik 30 jaar ervaring in verschillende internationale HR rollen en heb ik over die periode altijd veel mogen reizen voor mijn werk. Niets is mooier dan mensen in andere culturen te mogen ontmoeten en ik heb daardoor dan ook een divers netwerk ontwikkeld waar ik altijd terecht kan voor advies.

Waar werkt u?

Ik werk bij het mooiste bedrijf van de wereld: Fugro!
Fugro staat voor Funderingstechniek en Grondmechanica en is een Nederlands bedrijf dat zich bezighoudt met Geo-data en bodemonderzoek. Wij verzamelen en analyseren informatie over de bodem en het aardoppervlak, zowel op land als op zee, en geeft op basis daarvan advies om funderingen en daarop te bouwen constructies op een veilige, duurzame en efficiënte manier te ontwerpen, bouwen, exploiteren en onderhouden. Wij werken vooral voor opdrachtgevers die actief zijn in (duurzame) energie, infrastructuur en waterbeheersing. Fugro heeft nu ruim 10.000 medewerkers en is actief in 58 landen.

Waarom is het belangrijk dat HR data-driven is?

Bij Fugro geloven we dat het gebruik van data voor HR-beslissingen van groot belang is bij diverse facetten van het personeelsbeheer, waaronder recruitment, promoties, prestatiebeoordelingen, medewerkerstevredenheid, eNPS (Employee Net Promoter Score), diversiteit, en ESG-gerelateerde kwesties zoals gelijke beloning en leefbaar loon. Door gebruik te maken van verschillende gegevensbronnen, zoals Workday en Workday Peakon, gecombineerd met gegevens uit de bedrijfsactiviteiten, streeft Fugro naar een holistische benadering van HR-data.
De systemen die wij beschikbaar hebben bieden Fugro de mogelijkheid om real-time gegevens te verzamelen en te analyseren met betrekking tot verschillende HR-data. Dit stelt ons in staat om diep inzicht te krijgen in de prestaties, betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers. Hierdoor kunnen wij ook trends identificeren, potentiële knelpunten voorspellen en proactief maatregelen nemen om de werkomgeving te verbeteren.

Het informeren van het management op basis van data en data-analyse is van cruciaal belang voor het nemen van weloverwogen beslissingen. In tegenstelling tot ongenuanceerde besluitvorming, waarbij de kans op bias groot is en het risico bestaat dat er verkeerde beslissingen worden genomen, biedt HR-data en de analyse die we hier op uitvoeren een meer objectieve basis. Het stelt het management in staat om beslissingen te nemen op basis van feiten en trends, waardoor ze de impact van hun keuzes op de organisatie kunnen voorspellen en optimaliseren.

Door HR-data te integreren in ons besluitvormingsproces, creëren we niet alleen een eerlijke en rechtvaardige werkomgeving, maar vergroten we ook de effectiviteit van onze operatie. Fugro blijft zich inzetten voor het gebruik van data om niet alleen onze klanten te adviseren bij hun projecten, maar ook om onze interne processen te versterken en een inclusieve, diverse en duurzame werkomgeving te bevorderen. Het is een stap in de richting van een toekomst waarin beslissingen over onze medewerkers worden geleid door objectieve gegevens, waardoor wij ons volledige potentieel kunnen benutten.

Menu