HRtop100-Melanie-Koelemaij-Randstad-Nederland

Melanie Koelemaij

HR directeur bij Randstad Nederland

Melanie Koelemaij is HR directeur bij Randstad Nederland. Wat wij op 15 november 2021 met haar bespraken? U hoort het in de podcast!

Deze podcast op Spotify luisteren? Klik hier voor de hele playlist.

Wie bent u? 

Als deze vraag gaat om purpose, dan wil ik graag betekenis hebben als het gaat om groei van mensen, teams en organisatie. 

Als je deze vraag opvat als “wat heb je gedaan”, dan had ik graag psychologie willen studeren, maar dat werd rechten. Na een traineeship bij KPN ben ik na jaren saleservaring overgestapt naar HR, één van mijn betere beslissingen. Ondanks dat ik toen mijn auto en bonus moest inleveren. Daarna bij HR bij Randstad begonnen omdat ik graag wilde werken bij een bedrijf dat ertoe doet. Mensen aan een baan helpen draagt bij aan geluk. 

En nu doe ik HR tot de macht 3. Ik werk bij een HR bedrijf, ik stuur mensen aan en mijn vak is HR.

Als de vraag “wie bent u?” gaat om onderscheidende eigenschappen, dan is het mooi om te putten uit een recente teamsessie met mijn collega HR-directeur Yacht en Tempo-Team waar wij moesten formuleren wat successen waren in je jeugd, je mid life career en nu. En welke onderscheidende eigenschappen daaronder liggen (vaak ben je je daar pas later bewust van).

Ik had hierin de voorbeelden:

  • Dat ik in mijn studententijd in een bestuur van een studentenvereniging kwam.
  • Dat ik, na zes weken te zijn gestart als HR-directeur, de algemeen directeur van Tempo-Team erop wees dat hij het woord Randstad zo vaak noemde dat dat het calimero gedrag van onze organisatie versterkte. Wat het begin was van een DNA onderzoek, waar een nieuwe koers met “werkplezier” uit voort is gekomen.
  • En tot slot mijn besluit weg te gaan uit mijn samengestelde gezin, waar ik met mijn kinderen Tijntje en Okke erg achter sta.

Welke eigenschappen hebben hiertoe geleid?

  • onafhankelijkheid
  • sterke sociale relaties
  • hoge gunfactor
  • ondernemend
  • eerlijk
  • positieve spirit

Ik heb natuurlijk ook mijn zwaktes.  Ik houd er niet van om afgewezen te worden. En je moet mij zeker niet vragen als projectmanager.

Last but not least ben ik privé een trotse moeder van twee studerende kinderen. Hecht ik waarde aan familie en vrienden. En heb ik dankzij COVID-19 en hybride werken eindelijk de discipline om veel te sporten waardoor ik op mijn vijftigste fitter ben dan ooit.

Waar werkt u?

Ik ben HR directeur bij Randstad Nederland, onderdeel van Randstad Groep Nederland. Dit betekent dat ik lid ben van het directieteam en dichtbij de business werk. Hiernaast heb ik een aantal HR-rollen voor de Groep, zoals bestuurder van de ondernemingsraad en ik ben verantwoordelijk voor de Chapter Talent Acquisition en Change. 

Welke (HR) thema’s hebben uw interesse en waarom? 

Mijn hart ligt bij change. Welk gedrag is gewenst of ongewenst om de strategie en daarmee de doelstellingen, de resultaten van de organisatie te verwezenlijken. Gedrag gaat over cultuur en leiderschap. Om gedrag te veranderen moet je kijken naar de drivers onder dat gedrag en dan kan je ook uitkomen op de hardere kant van HR zoals rewards. 

Deze samenhang heeft mijn interesse.

Sjoerd Cooijmans

HR Director Continental Europe and Global Research Markets bij RELX