Robert Grem

Directeur HRM Universiteit van Amsterdam

Robert Grem, Directeur HRM bij de Universiteit van Amsterdam ziet het als de taak van HR om te zorgen dat er goeie condities zijn om wetenschap te kunnen uitvoeren. Benieuwd hoe ze dit bij de Universiteit van Amsterdam doen? Je hoort het in deze podcast aflevering, opgenomen op 8 november 2022.

Deze podcast op Spotify luisteren? Klik hier voor de hele playlist.

Wie bent u?

Mijn naam is Robert Grem en ik ben nu ruim een jaar directeur HRM bij de Universiteit van Amsterdam. Mijn loopbaan ben ik begonnen als organisatieadviseur voor de publieke sector. Het heeft mij de gelegenheid gegeven om in verschillende keukens te kijken en het heeft ook mijn interesse in HRM gewekt.
In 2015 heb ik de overstap gemaakt naar de gemeente Rotterdam. Hier heb ik als HR-manager onder andere gebouwd aan innovatieve programma’s op het gebied van loopbaanbegeleiding, strategische capaciteitsvraagstukken, HR-analytics, management development en inclusie.

Met deze bagage ben ik bij de UvA aan de slag gegaan om HRM binnen de universiteit verder te ontwikkelen. Aan de hand van een designtraject hebben we een HR-strategie ontworpen voor de toekomst van werken bij de UvA. Het is een samenhangende aanpak waarin we vanuit individu-, groeps- en organisatieperspectief invulling geven aan goed werkgeverschap.
Mijn academische achtergrond is bestuurskunde, dat ik in de jaren negentig heb gestudeerd aan de Universiteit Leiden. In 2007 ben ik teruggekeerd naar Leiden en woon daar samen met mijn vriendin Barbara en onze dochters Merel en Sterre.

Waar werkt u?

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is één van de grootste algemene onderzoeksuniversiteiten van Europa. Aan de UvA studeren ruim 41.000 studenten en werken 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. We behoren tot Europa’s beste 15 universiteiten en staan wereldwijd in de top 100 van drie van de vier bekendste rankings. Ik heb de UvA in het afgelopen jaar leren kennen als een ambitieuze universiteit, waar veel talentvolle medewerkers met grote betrokkenheid werken aan onderwijs en onderzoek.

Welke (HR) thema’s hebben uw interesse en waarom?

Binnen HR zijn medewerkers en organisatie voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat betekent dat het zowel gaat over het personeelsbeleid, als over de governance van de organisatie en hoe we met elkaar samenwerken. Door aan beide aandacht te besteden zorg je voor een werkklimaat waarin resultaten kunnen worden geboekt.

Verder ben ik gefascineerd door paradoxaal denken en handelen. Het denken in ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’, zorgt voor meer ruimte en mogelijkheden om complexe vraagstukken verder te brengen. Het draagt ook bij aan een meer inclusieve en wendbare organisatie, waarbinnen diversiteit er toe doet.

Meer lezen?

Robert Grem heeft samen met Ivo Brughmans drie artikelen geschreven over paradoxaal denken en werken. Lees deze hier: