Esmé Valk

Esmé Valk

CHRO bij de Schiphol Group

“We vertalen de rol van werkgever nu veel meer naar goed opdrachtgeverschap en marktmeesterschap.” Dat zegt Esmé Valk, CHRO bij Royal Schiphol Group, in de podcast die wij met haar hebben opgenomen. Meer horen? Luister de podcast hier.

Deze podcast op Spotify luisteren? Klik hier voor de hele playlist.

Wie bent u?

Een enorm gepassioneerd en gedreven HR leider, en ik ben “on a mission”. Ik wil namelijk niet alleen de huidige problemen helpen oplossen maar bovenal wil ik de magie terugbrengen op Schiphol. Dat iedereen wil werken op en voor Schiphol. Dat iedereen weer met plezier kan reizen. Dat onze medewerkers weer vol trots vertellen dat ze door te werken op Schiphol de mooiste baan van Nederland hebben.

Om dit te kunnen realiseren zet ik zowel mijn strategische kwaliteiten in als mijn praktische. Ik verbind en leg verbinding. Ik neem verantwoordelijkheid in een ecosysteem ondanks dat ik formeel niet altijd het besluit kan nemen. Het is belangrijk dat we met zijn allen streven naar hetzelfde doel.

Thuis heb ik met mijn 3 P’s, Pascal, Philippe (5) en Philou (3), een druk bestaan in Haarlem. In het weekend zijn wij vaak op het strand te vinden of op een sportveld, in ieder geval buiten.

Waar werkt u?

Bij Royal Schiphol Group – een unieke en bijzondere organisatie waar zo’n 2000 gepassioneerde mensen met elkaar samen werken om zowel de dagelijkse operatie gaande te houden alsmede de benodigde structurele veranderingen te helpen doorvoeren. Iedereen is zich ervan bewust dat de luchtvaart sector en Schiphol dit nu meer dan ooit nodig hebben en wij willen allemaal als team en als individuele professionals een goede bijdrage daaraan leveren.

Dat is trouwens best complex. De rol van de Schiphol Group als organisatie is namelijk een hele unieke. Wat veel mensen niet weten dat dat wij naast werkgever van onze eigen mensen ook nog een andere rol hebben als opdrachtgever van werk aan andere bedrijven op Schiphol en daarnaast ook nog de bijzondere rol kennen van “marktmeester”.

Als HR Directeur van de Schiphol Group heb je te maken met alle drie deze rollen. Ik houd enorm van de complexiteit, variëteit en dynamiek die al deze verschillende rollen met zich meebrengen. Ik heb de mooiste HR-baan van Nederland.

Welke (HR) thema’s hebben uw interesse en waarom?

Schiphol heeft als ambitie om mensen te verbinden met de rest van de wereld, en dat op een duurzame manier. Om dit mogelijk te maken dienen wij als management team en in het bijzonder ikzelf en mijn HR team met vele diverse thema’s tegelijk bezig te zijn: Covid af- en opschaling, arbeidsmarkt tekorten, relaties met de vakbonden, complexe cao dynamieken, duurzame inzetbaarheid, automatisering van zwaar werk, samenwerking met Den Haag, grote strategische vraagstukken beantwoorden naast een geweldige employee journey creëren.

Ik schakel graag op meerdere borden tegelijk dus het is juist de diversiteit wat mijn baan zo leuk maakt.