HRtop100_podcasts_2019_Bram_Steijn

Prof. dr. A.J. (Bram) Steijn

Hoogleraar HRM in de publieke sector en vicedecaan onderwijs ESSB bij Erasmus Universiteit Rotterdam

Op het moment van opname is Bram Steijn Hoogleraar HRM in de publieke sector en vicedecaan onderwijs ESSB bij Erasmus Universiteit Rotterdam waar hij in 1980 is gestartals student assistent.

We spraken hem over zijn visie op het HR-vak. Je hoort het in de podcast! Nu al iets meer weten waar Bram zich mee bezighoudt? Dit zijn de HR-thema’s waar zijn specifieke interesse naar uitgaat:

‘Belangrijk is voor mij hoe HRM kan bijdragen aan de prestaties van de organisatie. In een publieke context betekent prestatie daarbij het creëren van publieke waarde (zoals zorg, onderwijs, veiligheid, e.d.). Motivatie is een cruciale link tussen HRM en prestatie, waarbij ‘wat mensen motiveert’ kan verschillen. Dat erkennen en beïnvloeden is een belangrijke rol voor de leidinggevende. Vandaar dat ik leiderschap en HRM met elkaar verbind. In onze tijd is de vraag hoe de leidinggevende daarbij met werkdruk en regeldruk omgaat een belangrijke. Ook zie ik HRM en verandermanagement als twee zaken die in elkaars verlengde liggen en meer in onderlinge samenhang bestudeerd zouden moeten worden (weerstand tegen verandering is in feite ook een vorm van motivatie!). Tot slot is mijn focus meer op strategisch HRM, hoewel ik tegelijkertijd wel wil benadrukken dat zonder goed operationeel HRM er geen goed strategisch HRM zal zijn.’

Deze podcast op spotify luisteren? Klik hier voor de hele playlist.

 

HRtop100_podcasts_2020_Frans_Kools

Frans Kools

Group HR Director bij Barentz International