Suzanne Terpstra, Directeur HRM, vertelt in deze podcast dat inflatie, de klimaatverandering en krapte op de arbeidsmarkt de zaken het meest beïnvloeden bij Zeeman textielSupers. Deze aflevering is opgenomen op 20 september 2022.
Deze podcast op Spotify luisteren? Klik hier voor de hele playlist.
Wie bent u?
Mijn naam is Suzanne Terpstra. Ik woon samen met mijn man, dochter van 21 en zoon van 19 aan de rand van Amsterdam-Noord. De ideale combinatie van rust en ruimte en de gezellige drukte van de stad. Om fit te blijven wandel ik graag of ga ik hardlopen in het natuurgebied het Twiske vlak bij ons huis. Na een studie fiscaal recht aan de Universiteit van Amsterdam, ben ik begonnen bij Loyens & Loeff als loonbelasting specialist. Inmiddels ben ik alweer ruim 15 jaar werkzaam als HR professional. Sinds 2016 ben ik werkzaam bij Zeeman als Directeur HRM, en maak ik onderdeel uit van een fantastisch internationaal HR team van ongeveer 65 medewerkers.
Waar werkt u?
Zeeman is een keten van textiel winkels met meer dan 1.300 winkels in zeven Europese landen en online winkels. Ons Servicekantoor staat in Alphen aan den Rijn net als ons Distributiecentrum. Er werken zo’n 9.000 mensen voor ons. Zeeman staat voor kwalitatieve basics en textiel. Door alles slim te organiseren, hebben we de laagst mogelijke prijs. We hebben een breed aanbod in onze vier kerngroepen: baby- & kinderkleding, beenmode, huishoudtextiel, ondergoed & nachtkleding. Daarnaast hebben we dames- en herenmode en non-textiel, zoals food, woonaccessoires en schoonmaakproducten. Zeeman is een familiebedrijf: de aandelen zijn voor 100% in handen van de familie Zeeman. En we zijn er best een beetje trots op dat we in Nederland Retailer of the Year 2022 zijn geworden.
Welke (HR) thema’s hebben uw interesse en waarom?
Om Zeeman klaar te maken voor de toekomst, hebben we enorm veel verandertrajecten. Daar hebben we een wendbare organisatie voor nodig die vooruit kijkt en vernieuwing creëert maar ook de dagelijkse operatie draaiende houdt. Om deze change goed te kunnen begeleiden is de ontwikkeling van leiderschap cruciaal. Mensgericht leiderschap, wat wij verbinden leiderschap noemen. Leiders moeten het goede gesprek kunnen voeren en weten wat er leeft om daarop in te kunnen spelen. Maar ook de verandering kunnen vertalen naar een goed strategisch personeelsplan en medewerkers ontwikkelen om straks de nieuwe manier van werken te kunnen omarmen. De krapte op de arbeidsmarkt is uiteraard ook een enorme uitdaging, voor vrijwel iedere werkgever. Werving en behoud van medewerkers zijn daarom belangrijke thema’s. Maar ook de ‘future of work’. De vergrijzing neemt in West-Europa alleen maar verder toe en daarmee de krapte op de arbeidsmarkt ook. Hoe kunnen we door mechanisatie, digitalisering of systemen het werk minder arbeidsintensief maken en het werk efficiënter en met minder mensen doen?