HRtop100 - Virginia Colurcio, VP P&C Prologis Europe

Virginia Colurcio

Senior Vice President People & Culture Europe and Global Organizational/Talent Strategy bij Prologis Europe

Ten tijde van deze podcast opname was Virginia Colurcio Vice President People & Culture bij Prologis Europe. Wat wij op 7 oktober 2021 met haar bespraken? U hoort het in de podcast!

Deze podcast op Spotify luisteren? Klik hier voor de hele playlist.

Waar werkt u?

Prologis

Welke (HR) thema’s hebben uw interesse en waarom? 

De thema’s beslaan eigenlijk de hele breedte van het People & Culture landschap. De laatste jaren hebben we filosofieën en concepten geïntroduceerd die gericht zijn op het opbouwen van volwassen relaties, leiderschapsontwikkeling en het laten groeien van werknemersvertrouwen en daarmee het creëren van ruimte voor persoonlijke groei. De basis hierbij is het creëren van een omgeving waarin mentale gezondheid en de tools die nodig zijn om psychologische veiligheid voor onze medewerkers op te bouwen centraal staan.

Leiderschap en vertrouwen
Mensen en de bedrijfscultuur veranderen voortdurend. Naast richting geven, managen en taakgericht leiden, moeten leiders zich vandaag de dag ook richten op het opbouwen van een vertrouwensrelatie. Hier moeten ze soms leren om te luisteren en de juiste vragen te stellen. We zijn gestart met een executive coaching programma – Leaders for Leaders, een veilige omgeving waar zij kunnen delen, maar ook kwetsbaarheid kunnen tonen. Dit creëert een omgeving en begeleidingsstructuur die voortbouwt op de ervaring van anderen. Wat we bewust niet doen is ze voorzien van antwoorden. Ik zeg vaak dat je een paard naar water kunt brengen, maar je kunt het niet verplichten te drinken en dat geldt ook hier. Vandaag moeten succesvolle leiders de gezondheid van de organisatie beoordelen vanuit een menselijk perspectief, in plaats van alleen vanuit een resultaatgericht perspectief.

Het opbouwen van volwassen relaties
Bij Prologis nemen we in onze bedrijfscultuur afstand van het voorschrijven van wat gewenst gedrag is en rigoureus beleid. We bewegen in de richting van individuele verantwoordelijkheid en co-creatie op alle niveaus van de organisatie. Onderdeel hiervan is bijvoorbeeld het invoeren van een open cultuur met ruimte voor doorlopende feedback. We stappen af van het ’traditionele’ type HR, dat regels opstelt en dan uitzonderingen op die regels maakt, wat eigenlijk altijd weer leidt tot alleen maar meer regels. Dat eindigde, voor mij althans, in een soort politiewerk. Uiteindelijk zijn we allemaal volwassenen, in staat om onze eigen beslissingen te nemen en dat is wat we ook van onze mensen willen – verantwoordelijkheid nemen en duidelijk communiceren over hun leercurve en hun behoeften.

Psychologische veiligheid
Ik ben gepassioneerd over het creëren van een ruimte voor psychologische veiligheid. Ons doel is om mensen te inspireren het goede voorbeeld te geven, hun potentieel te bereiken en goed voor zichzelf en anderen te zorgen. Dit begint met het creëren van een betrouwbare omgeving waarin medewerkers zich veilig voelen en waarin ze de juiste tools en mogelijkheden krijgen om te groeien. Daarnaast hebben we een uitgebreid gezondheids- en welzijnsprogramma op maat, van counseling en meditatie tot coaching en mindfulness. De echte verandering zit hem echter in het gedeelde inzicht dat we allemaal een rol hebben in het creëren van de cultuur waar we deel van willen uitmaken. Uiteindelijk is er niet één oplossing of maat die op iedereen van toepassing is. Ons European People & Culture programma gaat gepaard met een filosofie die ons allen inspireert om als leider op te treden en onderweg verantwoordelijkheid te nemen.

HRtop100-Martijn_Scheen_wur

Martijn Scheen

Corporate Director HR bij Wageningen University & Research